„Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și de imagini, din care vei întocmi înțelesul și filozofia vieții.” M. Eminescu

Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Ziua Culturii Naționale, prin Legea nr. 238 din data de 7 decembrie 2010. Această zi reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 – 1889).

Pentru a marca această zi importantă pentru români, elevii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” au participat vineri, 14 ianuarie, la două evenimente culturale, organizate la sediul instituției.

Elevii din clasele a IX-a și a XI-a s-au întrecut în cunoștințe de cultură generală, participând la concursul cu tema „Cultura națională, liantul educației”. A fost o activitate antrenantă care le-a stimulat tinerilor elevi simțul competiției și apetența pentru cunoaștere.

Coordonatorii acestei activități au fost prof. dr. Mihaela Matache, prof.dr. Adrian Ilie, prof. Iuliana Negreț și prof. Gabriela-Mihaela Micu.

Sărbătoarea versului românesc a fost marcată de elevii claselor a X-a și a XI-a, coordonați de doamnele profesoare Geanina Roșu și dr. Mirela Dumitru-Savin, prin activități de tip dezbatere și joc interactiv. Cuvântul, sunetul și culoarea au adus opera eminesciană aproape de sufletele elevilor.

Sub auspiciul sintagmei „Fără Eminescu am fi mai săraci”, elevii clasei a IX-A, îndrumați de doamna profesoară de limba și literatura română, prof. dr. Mihaela Matache și doamna bibliotecară Daniela Ivanciu, l-au sărbătorit pe Mihai Eminescu prin participarea la o dezbatere pe tema rolului poetului național, în cultura națională și universală.