24 ianuarie este o zi cu dublă semnificație pentru noi, sărbătorind atât Unirea Principatelor Române cât și pe înfăptuitorul acesteia, patronul colegiului nostru, domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Elevii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, sub îndrumarea profesorilor coordonatori, au marcat această zi importantă din istoria românilor printr-un spectacol dedicat, întitulat sugestiv „Unirea – vis de veacuri”. Festivitatea a fost deschisă de doi invitați de seamă, doi domni al căror trecut s-a împletit cu cel al colegiului militar constănțean: profesorul Ion I. Moiceanu, cunoscut istoric dobrogean, dascăl pentru zeci de promoții de elevi ai Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” și unul dintre cei mai mari susținători ai reînființării colegiului militar de la malul mării, contraamiralul de flotilă în retragere, Niculae Ştefan. Cele două alocuțiuni au fost urmate de prezentarea domnului profesor Adrian Ilie, doctor în istorie, care a vorbit despre importanța istorică a acestei sărbători naționale.
Sub îndrumarea profesorilor Mihaela Matache, Geanina Roșu, Adrian Ilie și a doamnei bibliotecar Daniela Ivanciu, elevii militari au încântat audiența cu un frumos recital literar-muzical, urmat de interpretarea scenetei „Moș Ion Roată și Unirea”. Elevii liceului „Lucian Blaga”, coordonați de doamna profesoară Reșit Florentina Ioana au completat suita de recitaluri pe tema unirii, încheind cu o scenetă, în aplauzele spectatorilor.
Datorită faptului că ziua de 24 ianuarie a adus mare bucurie în sufletele românilor, dupa cum mărturisea însuși Nicolae Grigorescu, din relatarea sa lui Alexandru Vlahuță: „Am lăsat tot, am pus şaua pe cal, şi fuga la târg. Atunci am văzut eu ce va să zică bucuria unui popor. Cântece, jocuri, chiote în toate părţile.” , și noi la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” am încheiat această sărbătoare în entuziasmul și bucuria dansurilor populare oferite de ansamblul Classis și a horei în care ne-am prins cu toții.

Să nu uităm că…
Ziua de 24 ianuarie 1859 este asociată cu Unirea Principatelor Române și a reprezentat un punct de însemnătate crucială în istoria românilor și primul pas important în direcția înfăptuirii statului național român. În această zi, unionistul Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Țării Românești de către deputații din Adunarea electivă de la București, după ce devenise anterior, pe 5 ianuarie, domnitor al Moldovei.
Ideea unității de neam, limbă și cultură în cele trei țări române a reprezentat un deziderat de veacuri, la cristalizarea căruia și-au adus contribuția numeroase figuri marcante ale istoriei. Prima unire a fost realizată în 1600 de către Mihai Viteazul, care a reușit să aducă sub sceptrul său cele trei țări românești. Chiar dacă a fost de scurtă durată, destrămată de un context internațional nefavorabil, amintirea acestei uniri nu s-a mai stins niciodată, constituind un punct de reper important pentru urmași.
După ce a fost ales Domn al Principatelor Unite, colonelul Alexandru Ioan Cuza a făcut următorul jurământ: „Jur în numele Prea Sfintei Treimi și în fața Țării mele, că voi păzi cu sfințenie drepturile și interesele Principatelor Unite, că voi fi credincios constituției în textul și în spiritul ei, că în toată domnia mea voi veghea la respectarea legilor pentru toți și în toate uitând toată prigonirea și ura, iubind deopotriva pe cel ce m-a iubit și pe cel ce m-a urât, neavând dinaintea ochilor mei, decât binele și fericirea nației române. Așa Dumnezeu și compatrioții mei să-mi fie ajutor!” Coordonatori festivitate: prof. dr. Mihaela Matache, prof. dr. Adrian Ilie, prof. Valeria Hînza