Astăzi cadeții #CNMAIC au marcat Ziua Armatei României în Sala de Tradiții Militare a colegiului. Activitatea a fost deschisă de directorul adjunct al colegiului, prof.dr. Adrian Ilie, cu o scurtă prelegere asupra semnificației zilei aniversate și cu explicații istorice referitoare la data de 25 octombrie. Lecția de istorie a fost apoi urmată de o sesiune de discuții libere pe tema Armatei Române și a rolului acesteia în istoria țării noastre. În încheiere elevii militari și-au adus elogiul Armatei Române din perspectiva propriei experiențe.

Coordonatori: prof.dr.Adrian Ilie, prof.dr. Mihaela Matache , prof. Claudia Hrițcu, prof. Hînză Valeria

#Știațică?

Victoria obținută la Carei a consemnat eliberarea părții de nord-vest a României de sub ocupația maghiară și anularea consecințelor dictatului de la Viena din 30 august 1940. La realizarea acestui act istoric armata română a participat cu 275.000 de militari. Pierderile consemnate după 1 septembrie 1944 s-au ridicat la circa 50.000 de oameni (morți, răniți, dispăruți), iar cele provocate inamicului la peste 21.000. Înfrângând un adversar cu o bogată experiență de război, trupele române au străbătut 4 masive muntoase, au forțat 5 cursuri de apă și au eliberat 872 de localități.

Corpul aerian român a executat 990 de misiuni cu 2420 de ieșiri-avion, lansând 341 de bombe. Aviatorii români au doborât 40 de avioane inamice și au distrus importantă tehnică de luptă. Refacerea integrității teritoriale a României la granița de apus a fost sărbătorită de toți românii. Luptele continuau dincolo de granițele țării până la înfrângerea definitivă a nazismului.

Peste ani, în semn de cinstire a jertfelor dăruite de oștire cauzei sacre a eliberării vetrei străbune, ziua de 25 octombrie a devenit Ziua Armatei Române.  LA MULȚI ANI, BRAVEI ARMATE ROMÂNE!