În perioada 6 – 10 martie, 6 elevi ai #CNMAIC, însoțiți de prof. Mihaela Ene (limba engleză) și prof Daniela Ștefan (limba franceză) participă la a doua mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ „Young Ecologists on a Mission: Saving our Seas”. Aceasta se desfășoară în Italia, la Veneția, și este coordonată de Scuola Navale Militare „Francesco Morosini”.

Prima zi a debutat cu programul de dimineață dintr-un liceu militar, deșteptare, înviorare, ridicarea drapelului, micul dejun.
A urmat apoi deschiderea oficială a întâlnirii „Keep Our Waters Blue!”, unde mai multe cadre militare și profesori ai colegiului italian au susținut discursuri despre proiect și mobilitate. Organizatorii au adus mulțumiri Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” pentru coordonarea primului proiect Erasmus la care au participat.
După deschidere, a urmat vizitarea școlii, a claselor și laboratoarelor. Apoi, elevii s-au întrecut în activități sportive și jocuri marinărești.

După prânz, elevii au participat la cursuri informale, în sala de clasă, care au avut ca scop prezentarea orașului Veneția, a lagunei, clima și geografia locului.
În cadrul acestor cursuri, elevii au făcut și experimente chimice, folosind apa din laguna venețiană, pentru a stabili gradul de poluare al acesteia.

După-amiază, elevii au luat parte la workshop-uri internaționale, unde au vizionat prezentări Power Point despre mări, oceane și poluarea acestora, apoi au jucat jocuri online și pe echipe. Surpriza după-amiezii a alungat oboseala de pe chipurile tuturor: tortul Erasmus și un toast în cinstea proiectului.

Ziua s-a încheiat devreme, odată cu cina. Toți participanții au fost entuziaști și fericiți că pot lua parte la un proiect atât de frumos.

Text și foto: prof. Mihaela Ene.

CNMAIC #Armataromâniei #MApN #ForțeleNavaleRomâne #ElevMilitar #Erasmus #SavingSeas #ecologist #youngecologists