Paștele reprezintă o sărbătoare străveche, care a adus omenirii speranța mântuirii și a vieții veșnice. Elevii #CNMAIC vă urează Paște binecuvântat și sărbători luminate!

#CNMAIC vă salută prin intermediul elevilor din întreaga țară!

„Am onoarea să mă prezint în fața dumneavoastră! Sunt Elev Podaru Iulian-Daniel, studiez la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” și sunt din satul Valea Părului, județul Buzău.

Astăzi vă invit in casa mea din Buzău, alături de mama mea, și vă prezint tradițiile din această perioadă. Obiceiurile din perioada Paștelui Ortodox încep încă din Duminica Floriilor, ultima duminică dinaintea Paștelui, în care se sărbătoresc persoanele ce poartă nume de flori, iar la biserică se împart crenguțe de salcie binecuvântate.

În primele zile din Săptămâna Mare, casa este pregătită pentru întâmpinarea Sărbătorilor Pascale. Tot în primele zile, încep Deniile, slujbele de seară, dintre care cele mai importante sunt cele de joi, când se citesc cele 12 Evanghelii și are loc scoaterea Sfintei Cruci și cea de vineri, când se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf.

Pregătirile continuă astfel: în Joia Mare are loc vopsirea ouălor, folosind metode tradiționale precum foile de ceapă roșie si frunzulițe de decor, în Vinerea Mare, coacerea pufoșilor cozonaci și a delicioaselor păscuțe, culminând cu ziua de sâmbătă, zi în care se pregătesc ultimele detalii precum pregătirea drobului de miel, a sarmalelor și a altor preparate specifice Paștelui.

În noaptea Învierii, întreaga familie participă la slujbă, pentru a primi Lumina Sfântă și Sfintele Paști. De Paște, toată familia se adună pentru a ciocni ouă roșii, a savura preparatele tradiționale și pentru a se bucura de liniștea și lumina sărbătorilor petrecute împreună.

În încheiere, aș vrea să vă urez un Paște fericit însoțit de liniște și bucurii, alături de cei dragi!”

Elev Podaru Iulian-Daniel, clasa a IX-a A

Andreea, din comuna Băneasa, județul Constanța: „Fie ca sărbătorile pascale să ne găsească pe toți sănătoși, încrezători și dornici să trecem cu bine peste orice provocări. În aceste zile, fiecare dintre noi merită să se bucure din plin de liniște sufletească, de frumusețea tuturor lucrurilor care ne înconjoară și de iubirea celor dragi. Hristos a Înviat!” Rotea Andreea, clasa IX-a B

Elev Rotea Andreea, clasa a IX-A B

Denisa, una dintre vloggerițele #CNMAIC, este din Câmpulung Moldovenesc și dorește să vă transmită gândurile ei cu prilejul Sfintei Sărbători de Înviere a Domnului

”Îmi doresc din tot sufletul ca anul acesta lumina cerului să aprindă lumânarea din noaptea Învierii, să fim cu toții alături de familiile noastre, zâmbetele să îngâne amintirea unor momente grele, să ne umplem inimile cu iubire, primind binecuvântarea Domnului, a cărui ușă este  mereu deschisă! Fie ca lumina din noaptea Învierii să vă călăuzească mereu pașii, să vă aducă multe realizări, împlinirea visurilor, fericire și bucurii! Închei prin a vă ura Paște binecuvântat! cu multă sănătate și pace în  suflet. Hrisos a Înviat!”

Elev Denisa Stanciuc, clasa a XI-a