Vineri, 1 octombrie, va avea loc lansarea lucrării Monografia Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (1881-2021), cu prilejul împlinirii a 140 de ani de învățământ mediu de marină în România.

Parcursul istoric al colegiului militar de astăzi

Acum 14 decenii, la 3 octombrie 1881, se puneau bazele învățământului mediu de marină, unde cu pași timizi și cu un număr mic de cadre și cadeți, debuta acest tip de educație primară în domeniul marinăresc. Supusă permanent unor presiuni de ordin politic, economic, social sau al relațiilor internaționale, Școala Copiilor de Marină a ființat, a pregătit temeinic cadre și s-a desființat prin ordine clare, care nu permiteau interpretări sau abateri. A renăscut de fiecare dată, la Galați sau la Constanța, cu același entuziasm al tinerilor atrași de mare, precum un magnet. La Galați, pe malul bătrânului fluviu se reînființa Școala Tehnică de Marină, transformată ulterior în liceu. Timp de un deceniu a obținut rezultate remarcabile în întrecerile școlare și marinărești.

Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, reînființat în 1973, continua activitatea acestor instituții militare de profil, ale învățământului mediu, fiind vorba despre Școala Copiilor de Marină de la Țiglina, despre Școala Copiilor de Marină de la Constanța și despre Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Galați.