Forțele Navale au marcat împlinirea a 142 de ani de la victoria obținută în timpul Războiului de Independență (1877 – 1878) de către militarii români împotriva otomanilor, printr-o serie de evenimente care s-au desfășurat joi, 7 noiembrie, la Calafat, județul Dolj.

Cu acest prilej, Statul Major al Forțelor Navale împreună cu primăria municipiului Calafat au organizat simpozionul cu tema „Războiul de Independență”, la Muzeul de Artă și Etnografie, iar la Monumentul „Bateria Perseverența” marinarii militari și reprezentanții autorităților publice locale au depus coroane de flori, în memoria eroilor care și-au pierdut viața în luptele de pe Dunăre. În plus, încă de la prima oră a dimineții, elevii fruntași Fulga Emi și Neagoe Paul au făcut cunoscute avantajele ofertei educaționale ale Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” și ale carierei militare la școlile gimnaziale din Calafat.

Începând cu ora 12.00, la sediul Muzeului de Artă și Etnografie din Calafat, Palatul Marincu, s-a desfășurat “Simpozionul dedicat Războiului de Independență”, unde întreaga activitate a fost moderată de domnul profesor de istorie – Roșu Radu. Însemnătatea istorică a acestei zile constă în victoria obținută în timpul Războiului de Independență (1877-1878) de către militarii români împotriva otomanilor, aflați sub comanda generalului de marină Nicolae Dimitrescu-Maican, responsabilul pentru acțiunile bateriilor de coastă, în care marinarii au reușit să anihileze trupele otomane aflate la bordul monitorului “Podgorița” scufundând un remorcher și două șlepuri. Atacul românesc a fost executat la ordinul Principelui Carol I și a constat în lansarea a 77 salve, care au adus victoria istorică pentru țara noastră.
Primarul municipiului Calafat, domnul Lucian Ciobanu a avut cuvântul de deschidere, unde a punctat importanța locală a evenimentului istoric și deschiderea administrației publice locale în activități de promovare a Marinei Militare. Din partea Statului Major al Forțelor Navale, a participat domnul comandor Marian Săvulescu, care a transmis mesajul domnului Viceamiral Alexandru MÎRȘU. Prezentarea a continuat cu susținerea unor lucrări de către elevii de la Liceul Teoretic “Independența “ Calafat, Liceul Tehnologic “Ștefan Milcu”, dar și de la școlile gimnaziale “Gheorghe Brăescu” și “Constantin Gerotă”, coordonați de cadrele didactice cu specializarea istorie.

Din cadrul Colegiul Național Militar “Alexandru Ioan Cuza” , cei doi elevi fruntași Fulga Emi și Neagoe Cristian, coordonați de prof. dr. Adrian Ilie, au susținut o prezentare a bătăliei de la Calafat si a personalității lui Dimitrescu Maican, însoțită de un powerpoint, intitulată „Operațiuni militare la Calafat în 1877 – Nicolae Dimitrescu Maican”. Elevii noștri au recitat și două poezii, scrise cu această ocazie: „Lupta Sfântă”, de Emi Fulga și „Tunuri la Calafat” de Adrian Ilie.

Doamna Păvăloiu Mariana, doctor în istorie al Academiei Navale făcut o scurtă prezentare istorică privind însemnătatea zilei de 7 noiembrie iar strănepoata generalului de marină Nicolae Dumitrescu Maican, doamna Iuca Maria Mărgărita, i-a evocat personalitatea. Activitatea din cadrul Muzeului de Artă și Etnografie din Calafat, s-a încheiat cu un vernisaj de pictură cu lucrări având ca tematică Războiului de Independență.

La ora 13.00 ne-am deplasat la Obeliscul “Perseverența”, aflat în vecinătatea satului Ciupercenii Vechi, unde preoții Parohiei Sfântul Nicolae din Calafat au oficiat un Te Deum și am ținut un moment de reculegere în memoria celui care a fost Nicolae Dimitrescu Maican.