Aproximativ 370 de elevi, dintre care 118  în clasa a IX-a, au marcat luni 14 septembrie deschiderea anului școlar 2020-2021, cu respectarea normelor actuale de protecție împotriva răspândirii și infectării cu noul coronavirus SARS-CoV-2. 

În prima zi de școală, elevii militari nu au mai participat la tradiționala festivitate de deschidere, în schimb, și-au ocupat locurile în bănci și au primit de la cadrele didactice informațiile cu privire la derularea procesului de învățământ. Elevii claselor a XII-a au avut prilejul de a asista la conferirea „Emblemei de Onoare a Statului Major al Apărării” contraamiralului de flotilă în retragere Niculae Ștefan. Distincția militară i-a fost conferită de directorul adjunct al Statului Major al Apărării, domnul colonel inginer Leonard Mocanu, în prezența contraamiralului de flotilă Ion Cristian Lișman și a conducerii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”.

În urma testării SARS-CoV-2 efectuate la intrarea elevilor în unitate, colegiul nostru înregistrează, la acest moment, doi elevi infectați, asimptomatici, ambii internați la spital. În urma anchetei epidemiologice realizate la nivelul colegiului s-au identificat 17 elevi, care au fost în contact direct cu elevii infectați. Conform procedurii, acești elevi sunt acum în carantină, în unitate.

Având în vedere profilul militar și filiera vocațională a structurilor de învățământ militar, în vederea formării competenţelor specifice domeniului militar și dezvoltarea şi diversificarea competenţelor cheie adecvate acestui profil din perspectiva accederii în instituţiile militare de învăţământ superior sau postliceal, la nivelul învățământului militar se pretează abordarea preponderentă a sistemului de educație „față în față”.

În Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” au fost luate măsuri speciale în scopul diminuării riscului de îmbolnăvire a elevilor și membrilor corpului didactic. Au fost elaborate scenarii care se vor aplica în funcţie de situaţia epidemiologică generală, de particularităţile regionale şi de infrastructura și resursele umane ale instituţiei. De asemenea, au fost pregătite echipamentele și platformele educaționale pentru învățământul online, în cazul în care situația o va impune.

Au fost create fluxuri separate pentru intrarea și ieșirea din spațiile comune, au fost montate dispersoare cu soluții dezinfectante, iar elevii vor purta mască de protecție în interiorul clădirilor. Personalul medical va monitoriza zilnic starea de sănătate a elevilor și profesorilor.

Procesul educațional se va realiza cu începere și, respectiv, cu pauze la ore decalate pentru evitarea formării grupurilor de elevi şi pentru a putea respecta fluxurile de deplasare. Distanțarea fizică va fi respectată și în interiorul sălilor de curs, spaţiile de învăţământ vor fi aerisite permanent, iar la finalul orelor vor fi igienizate cu soluţii biocide.

Spațiile de cazare au fost reorganizate astfel încât să respecte normele de distanțare fizică, cu mobilier individual, iar masa va fi servită pe serii, astfel încât să fie respectată distanțarea, conform normelor în vigoare pentru spațiile interioare. Accesul în sălile de mese este organizat pe fluxuri separate de intrare/ieşire, iar la intrarea în sălile de mese, în vestibulul amenajat cu chiuvete pentru spălarea mâinilor, sunt amplasate dozatoare cu dezinfectant şi serveţele de hârtie. Sălile de mese vor fi dezinfectate după fiecare serie, iar vesela folosită va fi spălată şi dezinfectată după fiecare masă.