Plecând de la citatul ,,Cartea este cea mai bună armă împotriva intoleranței și ignoranței” (Lyndon Baines Johnson), cadrele didactice de la Colegiul Național Militar ,,Alexandru Ioan Cuza” au dedicat luna februarie lecturii. Până la urmă, nu există plăcere mai mare decât cititul! Așadar, de-a lungul acestei luni, elevii au fost îndemnați să adere la implicarea în lecturi cu voce tare, din domenii diferite, de la cărți de beletristică, juridice, istorice la militare și, inclusiv, dezvoltare personală pentru că, de fapt, cartea în sine reprezintă un dar al existenței.
Theodore Roosevelt afirma faptul că „Sunt o parte a tot ceea ce citesc.” De aceea, lecturile cadrelor didactice au încercat a cuprinde o arie cât mai largă de interes. Fiecare diriginte a vorbit despre rolul cheie al lecturii, cât de important este a putea asimila o informație, ce presupune dezvoltarea vocabularului etc., pentru că „Lectura este o călătorie interioară!” (Costel Zăgan). De exemplu, clasa a XII-a A, prin doamna dirigintă, prof. Tanța Mitrenca, s-a bucurat de un fragment din „Stâlpii pământului”, de Ken Follett, iar elevii clasei a XII-a E (diriginte – prof. Daniela Ștefan), au fost atrași într-un dialog despre bani cu „Dragă, unde-s banii?, de Adrian Asoltanie, prezentând adevărate „lecții de viață pentru echilibru și prosperitate”.
Fiecare cadru didactic a punctat această lună a lecturii, iar, înainte de vacanță, elev sergent Enola Aionicesei, elev sergent Miruna Costache și elev sergent Bianca Nedelcu, de la clasa a XI-a D, sub îndrumarea prof. dr. Mirela Dumitru-Savin, au realizat un tablou al acestei perioade deosebite.
În plus, s-au făcut recomandări de lectură, atât din partea cadrelor didactice, cât și din partea elevilor, concluzia acestei perioade fiind aceea că, indiferent de apetitul pentru lectură, de gustul literar, cititul ar trebui să fie o parte esențială a vieții noastre, indiferent de vârstă.
Text: prof.dr. Mirela Dumitru-Savin.