Cu ocazia sărbătoririi a 139 de ani de existență a liceului militar de la malul mării, contraamiralul Mihai Panait, șef al Statului Major al Forțelor Navale, a înmânat vineri, 2 octombrie, drapelul de luptă Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, în prezența invitaților, comandanți de mari unități, subordonate Statului Major al Forțelor Navale și a unui eșantion reprezentantiv al elevilor și personalului instituției. Momentul a fost marcat prin organizarea unei ceremonii militare și religioase, însă mai restrânse decât de obicei, păstrându-se regulile sanitare de protecție împotriva infectării cu virusul Sars-Cov-2.

Ceremonialul de înmânare a drapelului de luptă este un moment solemn, de o mare încărcătură emoţională, înfăptuit în baza emiterii unui decret prezidențial, urmărind un scenariu prestabilit prin lege. Drapelul de luptă este simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare. El reprezintă trecutul glorios de luptă al poporului român pentru libertate naţională şi tradiţiile unităţii, amintind fiecărui militar datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa României. Astfel, înmânarea Drapelului de Luptă Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” ne obligă să transformăm ȘTIINȚA în putere, CREDINȚA în devotament și ONOAREA în dragoste pentru patrie.

În aceeași zi, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” a marcat 139 de ani de la înființarea Școlii Copiilor de Marină, la Țiglina, Galați, prin Înaltul Decret nr. 2408, semnat de Majestatea Sa, Regele Carol I, la 3 octombrie, 1881. Instituția și-a schimbat denumirea de-a lungul timpului, s-a desființat și reînființat de câteva ori, iar Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” preia tradiția tuturor acestor instituții, reprezentând prima treaptă în formarea viitorilor marinari. Elevii militari constănțeni au sărbătorit ziua colegiului, alături de personalul instituției,  printr-un discurs în care s-au evocat momentele importante din istoria acestei instituţii de învăţământ militar, urmat de un scurt program artistic, oferit de elevii colegiului. Momentele artistice au constat într-un recital de poezii, pe acordurile de chitară ale elevului Gălățeanu Emilian, urmat de reprezentația corului „Nautis”.

Cu prilejul acestei aniversări, precum și a primirii drapelului de luptă al instituției, conducerea Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” își asumă angajamentul de a duce mai departe misiunea și obiectivele acestei instituții, de o vastă încărcătură istorică și de a asigura o solidă pregătire științifică elevilor, insuflându-le acestora tradițiile Armatei României în vederea urmării unei cariere militare de succes.